Essay-bundel : Islam in Europa
De islam in Europa: dialoog of clash?
Johan Sanctorum (red.)
Het hoofddoekendebat, de Deense Mohammedcartoons, de heisa rond het filmpje Fitna van Geert Wilders: het ziet ernaar uit dat zich een confrontatie aan het voltrekken is, een botsing van waarden tussen de islam en de westerse moderniteit.
De tijd is voorbij dat ‘progressieve intellectuelen’ fluitend de andere kant uitkeken: er is wel degelijk een levensgroot probleem, dat in alle sereniteit, maar ook met de grootste openheid moet worden uitgeklaard. Hoe gaan we om met de islam als religie, levensbeschouwing en cultuur? Kan er überhaupt sprake zijn van een integratie en verrijking, of escaleert dit tot een open conflict, waarbij het religieuze discours in toenemende mate het publieke debat domineert?
Het boek van Jan Leyers, De weg naar Mekka, vormde een aanzet, maar de echte analyses dienden nog gemaakt te worden. In deze inhaalbeweging wil dit boek een rol spelen. Schrijvers Benno Barnard en Geert van Istendael, antropoloog Rik Pinxten, politica Mimount Bousakla, de filosofen Ludo Abicht, Jan De Pauw en Johan Sanctorum hebben zich aan tafel gezet en stellen de zaken scherp, elk vanuit hun achtergrond.
Geen wollig optimisme of doemdenken, wel een essaybundel die diep graaft, polemiseert en het debat aanvuurt.
“Het ziet ernaar uit dat Europa eindelijk toe is aan een pijnlijk maar louterend ontwaken. Ooit zullen historici zich over de vraag buigen waarom het zo lang duurde voor de westerse intellectuelen doorhadden dat hun permissieve zwaktebod desastreus moest aflopen. Heel de periode tussen 1970 en vandaag is verloren gegaan aan politiek correcte beuzelpraat van de linkerzijde, die steeds maar weer de verlichtingsfilosofie toepaste op een absoluut obscurantistische olievlek.”
(Johan Sanctorum)
Verkrijgbaar vanaf 25 augustus, uitgegeven bij Van Halewyck
Labels: barnard, botsing, civilisatie, clash, europa, islam, koran, van istendael, westen
0 Comments:
Post a Comment
<< Home