Saturday, March 29, 2008

Fitna, hitlergroet, en Sami Zemni

Sami Zemni, directeur van het Centrum voor Islam in Europa, besprak Wilders' film 'Fitna' in het duidingsprogramma Vandaag op Radio1. Herbeluister het volledige gesprek hier.

Hoewel over het algemeen redelijk, neemt het gesprek een vreemde wending wanneer het gaat over de beelden waarin moslims de hitlergroet uitbrengen. Herbeluister dat specifieke fragment hier.

Of we horen niet wat er gezegd wordt, of die vermeende hitlergroet is helemaal niet wat het lijkt... Volgens Zemni gaat het om beelden die geheel uit hun context zijn gerukt. Ok. Maar welke de juiste context is, en waar die beelden dan wél op slaan krijgen we nooit te horen.

In de plaats daarvan trakteert hij ons op een ommetje over het manipulatieve karakter van de media. De nodige rechtzetting en hercontextualisering aanbrengen, dat is evenwel een brug te ver, zo lijkt.

Labels: , , , , ,

Wednesday, March 26, 2008

VN-rapport over islamofobie

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die 57 islamitische landen verenigt en ressorteert onder de VN, publiceerde zopas z'n eerste islamofobie-monitor.

Het rapport ziet de islamofobie in Europa toenemen, en leidt dat ondermeer af uit de demarche van Geert Wilders en zijn film 'Fitna', de actie 'Stop Islamisering' van het Vlaams Belang, of het hoofddoekenverbod in sommige Belgische steden.

Het rapport moet voortaan maandelijks verschijnen, en is als pdf te downloaden hier.

Op deRedactie.be volgend bericht hierover.
Johan Leman reageert to the point in De Ochtend op Radio1. Herbeluister hier

Labels: , , , , , ,