Friday, October 10, 2008

Audio : Nahed Selim in Brussels

De Egyptisch-Nederlandse schrijfster Nahed Selim was te gast in Brussel, op uitnodiging van Wouter Hessels en mijzelf, voor een lezing over haar werk rond vrouwen en islam.

De mp3 van deze lezing, die zij hield op donderdag 9 oktober 2008, kun je hier beluisteren en/of downloaden

Labels: , , , ,

Wednesday, October 08, 2008

Laken Bruist !!!

Laken is vuil en luidruchtig. Dat kennen we intussen. Deze buurt is het 'ordurale epicentrum' van Brussel, zo werd recent nog overtuigend aangetoond door een medebewoner in BrusselDezeWeek en in een reportage in het dagblad La Capitale. Dat de wijk bovendien sinds enkele maanden de ideale aanvliegroute op Zaventem vormt, werd ook al uitvoerig becommentarieerd. En sinds kort is er het grote en groeiende protest tegen het overslagproject BILC dat van plan is om dagelijks zo'n duizendtal extra vrachtwagens (volgens de Haven slechts 365) richting Tour & Taxis door onze straten te jagen.

Maar kent men ook dat Laken dat nooit om actie en spanning verlegen zit ? Die buurt die fontein is van stoere verhalen en heldhaftige legendes ? Die straten en pleinen die het toneel zijn van taferelen uit Westside Story en The Wild One ? Die wijk die het decor is van blockbuster actie-thrillers zonder weerga ? Nee ? Laat mij in dat geval de perceptie even bijstellen, met een greep uit de headlines van de voorbije dagen.

di 07/10/08 Geladen wapens aangetroffen in wagen in Laken
Afgelopen nacht vond de politie twee geladen vuurwapens in een auto met Franse nummerplaten in de Stefaniastraat, meldt het parket. De inzittenden zijn opgepakt. De chauffeur en zijn drie passagiers zijn twintigers die bekend zijn bij de politie. Tijdens een huiszoeking bij de bestuurder werden nog een vuurwapen en een kruisboog gevonden. De eigenaar verklaarde dat hij die wapens nodig had om zichzelf te beschermen. De politie maakte een pv op voor bendevorming en illegale wapendracht.

di 07/10/08 Geldautomaten doelwit van brandstichters
In de Maria-Christinastraat in Laken hebben onbekenden vannacht brand gesticht aan twee geldautomaten. Het gaat om twee automaten van twee verschillende, naburige banken. In de loop van de dag kwamen het labo en deskundigen ter plaatse. Aan de automaten stonden ook veiligheidscamera's opgesteld. Er wordt nu onderzocht of de beelden bruikbaar zijn.

di 07/10/08 Politie ontdekt buit Franse overval in Laken
Bij een huiszoeking in Laken is de buit teruggevonden van een overval op een juwelier in Frankrijk. Dat meldt het parket van Brussel. In een opslagplaats vond de politie een lading luxehorloges. Twee verdachten werden gearresteerd en overgedragen aan de Brusselse onderzoeksrechter. Omdat de opslagplaats zo groot is, had de politie urenlang werk om alles te doorzoeken.

vrij 03/10/08 Alweer bus van De Lijn bekogeld
Tijdens volle avondspits is gisteren opnieuw een bus van De Lijn bekogeld. Het voorval deed zich voor op de Emile Bockstaellaan in Laken. Het is nog niet duidelijk waarmee de bus bekogeld werd. Volgens de eerste berichten zou het om een kogelinslag gaan, maar duidelijkheid daarover is er nog niet. De reizigers op buslijn 251 hoorden donderdagavond rond kwart voor zes een felle klap. In de linkerruit van de bus bleek een projectiel te zitten. De ruit van de bus hield stand en niemand geraakte gewond. De reizigers konden met een andere bus hun traject verder zetten. Van een mogelijke dader ontbreekt momenteel nog elk spoor.

vrij 03/10/08 Moord aan metrostation Pannenhuis
De politie heeft metrostation Pannenhuis in Laken vanmorgen volledig afgesloten nadat vannacht een man werd vermoord in de omgeving van het station. Het laboratorium van de federale politie kwam ter plaatse om naar sporen te zoeken die naar de dader(s) zouden kunnnen leiden. Intussen is het station weer open. In de Maurice De Moorstraat, vlakbij het metrostation, werd afgelopen nacht een man gedood met drie messteken. Voorlopig gaan de onderzoekers ervan uit dat de man gedood werd na een ruzie. De speurders sluiten niet uit dat het om een afrekening gaat.

Ziet u ! Spannend, niet ? En bovenop berichten als deze, die ik plukte van nieuwssites als brusselnieuws.be of deredactie.be, zijn er ook nog de feiten die nooit het journaal halen, maar die het dagelijkse leven in deze opwindende wijk wel dagelijks peperen.
Bijvoorbeeld : aanhoudend gedeal op de perrons van Bockstaelstation, bij voorkeur tijdens de spits
Bijvoorbeeld : na een relatief rustige periode, een nieuwe golf van auto-inbraken rond Bockstael en belendende straten
Bijvoorbeeld : regelmatig spontane oefenmatchen full-contact kickboxen tussen de bezoekers van twee cafés op het Willemsplein (hoek Moorsledestraat) die elkaar met behulp van baseball knuppels te lijf gaan
Een ander voorbeeld : rondzwervende roedels herrieschoppers gewapend met messen en zelfs kalashnikovs, aldus een medewerker van Bravo
Of bijvoorbeeld ook nog, vorige maandag 6 oktober - ik overwoog net een abonnement op het filmkanaal - toen zich voor mijn raam de apotheose van een Hollywoodstijl achtervolging ontrolde, brandend rubber en scheurende motoren incluis, met uitmuntende hoofdrollen voor een jonge (wellicht bekende, bij het gerecht althans) autodief, en agenten in combatgear en getrokken pistool. Ik heb het abonnement meteen laten schieten. Uit mijn raam is het veel spannender.

Het is verbluffend wat Laken allemaal voor u in petto heeft. En je hoeft er niet eens ver voor te lopen of lang voor te blijven. Want mag ik de lezer er op attent maken dat deze feiten zich afspeelden in nog geen week tijd ? En dat zij zich bovendien concentreerden in een gebied dat zich ocharme uitstrekt van pakweg Bockstaelplein tot het kanaal, en van Pannenhuis tot aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk ? Het lijkt er werkelijk op dat in deze Lakense zakdoek het snot van de wereld wordt uitgesnoten.

Maar teveel is trop. Dus Freddy, tijd voor een paardemiddel. Uw dagelijkse grog trekt het niet meer !

Labels: , , , , , , ,

Tuesday, October 07, 2008

De Cultuurhistorische Canon

Tot 't nut van 't algemeen: de cultuurhistorische canon
Debatten | DO 09.10.08 | 20.00 > 21.30
Paleis voor Schone Kunsten | Studio, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Tot 't nut van 't algemeen is een debatreeks over de canon, georganiseerd door deBuren in samenwerking met Bozar. De canon werd door de Nederlandse Onderwijsraad omschreven als een richtsnoer voor de elementen van cultuur en geschiedenis dat een land wil meegeven aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners. Die vensters op de wereld zijn niet gesloten en statisch maar openen net het debat. En dat is precies wat deze reeks beoogt. Een open discussie, niet over lijstjes maar over de bruikbaarheid van canons in diverse domeinen. Het debat leeft ook in Vlaanderen, zo bewees onlangs een enquête over de literaire canon in het weekblad Knack. Door stemmen uit Vlaanderen en Nederland samen te brengen, beoogt Tot 't nut van 't algemeen een bredere kijk.

Verspreid over vier maanden houden begenadigde sprekers een prikkelend statement, telkens gevolgd door een 'Lagerhuisdebat' met meningen, bezwaren en aanvullingen van academici, schrijvers, critici en beleidsmensen uit Vlaanderen en Nederland. Ikzelf zal deeluitmaken van dat Lagerhuis. Ook het publiek krijgt de kans zich in de discussie te mengen. VRT-hoofdredacteur Siegfried Bracke geeft en neemt het woord tijdens de verschillende debatten.

De tweede aflevering van de reeks staat n het teken van de cultuurhistorische canon. Keynote spreker is Herman Pleij, prof. em. historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn afscheidscollege stelde Herman Pleij dat de literatuur uit het verleden de cultivering bevordert van zelfbeelden die nog steeds bestaan. "Nederlanders zien zichzelf graag als ijverig, spaarzaam, gematigd, tolerant, schrobzuchtig en vooral als handig en zelfstandig. Dat deugdenpakket is aangemaakt in de laatmiddeleeuwse literatuur, gedomineerd door burgerbelangen. Wij zijn de kinderen van Reynaert de Vos, Elckerlijc en Uilenspiegel. En als mensen geloven dat een Nederlander zulke eigenschappen belichaamt, dan heeft dat ook een sterk effect op de bevordering daarvan in opvoeding en onderwijs."

Herman Pleij (1943) was voorzitter van de commissie die de lijst samenstelde voor het televisieprogramma De grootste Nederlander. In 1993 werd hij door de Belgische regering onderscheiden met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders en in 2000 ontving hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel. Zijn bekendste werk Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven (1997) werd vele keren herdrukt en vertaald in het Duits en het Engels. In 2007 publiceerde hij Het gevleugelde woord, het derde deel van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis.

In samenwerking met Bozar Literature
zie ook www.deburen.eu

Labels: , , , , , , ,