Wednesday, October 08, 2008

Laken Bruist !!!

Laken is vuil en luidruchtig. Dat kennen we intussen. Deze buurt is het 'ordurale epicentrum' van Brussel, zo werd recent nog overtuigend aangetoond door een medebewoner in BrusselDezeWeek en in een reportage in het dagblad La Capitale. Dat de wijk bovendien sinds enkele maanden de ideale aanvliegroute op Zaventem vormt, werd ook al uitvoerig becommentarieerd. En sinds kort is er het grote en groeiende protest tegen het overslagproject BILC dat van plan is om dagelijks zo'n duizendtal extra vrachtwagens (volgens de Haven slechts 365) richting Tour & Taxis door onze straten te jagen.

Maar kent men ook dat Laken dat nooit om actie en spanning verlegen zit ? Die buurt die fontein is van stoere verhalen en heldhaftige legendes ? Die straten en pleinen die het toneel zijn van taferelen uit Westside Story en The Wild One ? Die wijk die het decor is van blockbuster actie-thrillers zonder weerga ? Nee ? Laat mij in dat geval de perceptie even bijstellen, met een greep uit de headlines van de voorbije dagen.

di 07/10/08 Geladen wapens aangetroffen in wagen in Laken
Afgelopen nacht vond de politie twee geladen vuurwapens in een auto met Franse nummerplaten in de Stefaniastraat, meldt het parket. De inzittenden zijn opgepakt. De chauffeur en zijn drie passagiers zijn twintigers die bekend zijn bij de politie. Tijdens een huiszoeking bij de bestuurder werden nog een vuurwapen en een kruisboog gevonden. De eigenaar verklaarde dat hij die wapens nodig had om zichzelf te beschermen. De politie maakte een pv op voor bendevorming en illegale wapendracht.

di 07/10/08 Geldautomaten doelwit van brandstichters
In de Maria-Christinastraat in Laken hebben onbekenden vannacht brand gesticht aan twee geldautomaten. Het gaat om twee automaten van twee verschillende, naburige banken. In de loop van de dag kwamen het labo en deskundigen ter plaatse. Aan de automaten stonden ook veiligheidscamera's opgesteld. Er wordt nu onderzocht of de beelden bruikbaar zijn.

di 07/10/08 Politie ontdekt buit Franse overval in Laken
Bij een huiszoeking in Laken is de buit teruggevonden van een overval op een juwelier in Frankrijk. Dat meldt het parket van Brussel. In een opslagplaats vond de politie een lading luxehorloges. Twee verdachten werden gearresteerd en overgedragen aan de Brusselse onderzoeksrechter. Omdat de opslagplaats zo groot is, had de politie urenlang werk om alles te doorzoeken.

vrij 03/10/08 Alweer bus van De Lijn bekogeld
Tijdens volle avondspits is gisteren opnieuw een bus van De Lijn bekogeld. Het voorval deed zich voor op de Emile Bockstaellaan in Laken. Het is nog niet duidelijk waarmee de bus bekogeld werd. Volgens de eerste berichten zou het om een kogelinslag gaan, maar duidelijkheid daarover is er nog niet. De reizigers op buslijn 251 hoorden donderdagavond rond kwart voor zes een felle klap. In de linkerruit van de bus bleek een projectiel te zitten. De ruit van de bus hield stand en niemand geraakte gewond. De reizigers konden met een andere bus hun traject verder zetten. Van een mogelijke dader ontbreekt momenteel nog elk spoor.

vrij 03/10/08 Moord aan metrostation Pannenhuis
De politie heeft metrostation Pannenhuis in Laken vanmorgen volledig afgesloten nadat vannacht een man werd vermoord in de omgeving van het station. Het laboratorium van de federale politie kwam ter plaatse om naar sporen te zoeken die naar de dader(s) zouden kunnnen leiden. Intussen is het station weer open. In de Maurice De Moorstraat, vlakbij het metrostation, werd afgelopen nacht een man gedood met drie messteken. Voorlopig gaan de onderzoekers ervan uit dat de man gedood werd na een ruzie. De speurders sluiten niet uit dat het om een afrekening gaat.

Ziet u ! Spannend, niet ? En bovenop berichten als deze, die ik plukte van nieuwssites als brusselnieuws.be of deredactie.be, zijn er ook nog de feiten die nooit het journaal halen, maar die het dagelijkse leven in deze opwindende wijk wel dagelijks peperen.
Bijvoorbeeld : aanhoudend gedeal op de perrons van Bockstaelstation, bij voorkeur tijdens de spits
Bijvoorbeeld : na een relatief rustige periode, een nieuwe golf van auto-inbraken rond Bockstael en belendende straten
Bijvoorbeeld : regelmatig spontane oefenmatchen full-contact kickboxen tussen de bezoekers van twee cafés op het Willemsplein (hoek Moorsledestraat) die elkaar met behulp van baseball knuppels te lijf gaan
Een ander voorbeeld : rondzwervende roedels herrieschoppers gewapend met messen en zelfs kalashnikovs, aldus een medewerker van Bravo
Of bijvoorbeeld ook nog, vorige maandag 6 oktober - ik overwoog net een abonnement op het filmkanaal - toen zich voor mijn raam de apotheose van een Hollywoodstijl achtervolging ontrolde, brandend rubber en scheurende motoren incluis, met uitmuntende hoofdrollen voor een jonge (wellicht bekende, bij het gerecht althans) autodief, en agenten in combatgear en getrokken pistool. Ik heb het abonnement meteen laten schieten. Uit mijn raam is het veel spannender.

Het is verbluffend wat Laken allemaal voor u in petto heeft. En je hoeft er niet eens ver voor te lopen of lang voor te blijven. Want mag ik de lezer er op attent maken dat deze feiten zich afspeelden in nog geen week tijd ? En dat zij zich bovendien concentreerden in een gebied dat zich ocharme uitstrekt van pakweg Bockstaelplein tot het kanaal, en van Pannenhuis tot aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk ? Het lijkt er werkelijk op dat in deze Lakense zakdoek het snot van de wereld wordt uitgesnoten.

Maar teveel is trop. Dus Freddy, tijd voor een paardemiddel. Uw dagelijkse grog trekt het niet meer !

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home