Monday, March 13, 2006

Mobile TV (NL)

"Recent is in verschillende Europese landen het maatschappelijke en economische potentieel gebleken van mobiele televisie die gebruik maakt van DVB-H. Dit werd trouwens vorige week nogmaals bevestigd tijdens een workshop in Brussel van DG Information Society and Media van de Europese Commissie. MADUF moet leiden tot een optimaal model voor het aanbieden van mobiele televisie over DVB-H in Vlaanderen en tot het ontwikkelen van een concepttest. Hierbij zullen naast de technologische mogelijkheden, ook juridische en economische aspecten onderzocht worden."

Voilà. Dat is hoe de Vlaamse interdisciplinaire onderzoeksgroep voor breedbandtechnologie (zie link onderaan) haar nieuwe project Maduf aankondigt. Tegen eind 2006 zou een testfaze operationeel moeten zijn. De Vlaamse regering lijkt daarbij werkelijk de vinger aan de pols te hebben, want ook op de recente sprokkelbeurs voor telecomtrends 3GSM die begin 2006 plaatsvond in Barcelona, werd mobiele televisie gehypet als the next big thing. Experts hopen op een doorbraak van dergelijke diensten naar aanleiding van het nakende wereldkampioenschap voetbal in juni van dit jaar. Strategy Analytics, een onderzoeksbureau, rekent voor dat tegen 2008 de markt voor mobiele tv een omzet zal draaien van pakweg 6 miljard dollar.

Niet min, zo'n cijfers. De implicatie van de berichtgeving lijkt dan ook te zijn dat mobiele televisie zonder twijfel relevant moet genoemd worden, mits het juiste juridische kader en vooruitzicht op lucratieve return.
Op grond van louter exogene argumenten is ’t inderdaad ook verbluffend wat die vermeende succes-applicatie allemaal in petto heeft : eerst en vooral veel werk voor onderzoekers natuurlijk; ondertussen ook veel werk voor lobbyisten en politici die alle disparate spelers (als daar zijn operatoren, mediabedrijven, technologieproducenten, contentproviders, auteursrechtenverenigingen en advocatenbureaus) bij elkaar moeten krijgen, houden en consolideren; vervolgens – als alles naar wens verloopt - veel werk voor technici die de hele handel moeten implementeren; en dan – laat het ons niet vergeten ! - wellicht ook héél veel werk voor helpdesks allerhande die zowel problemen met je gsm, als problemen met je satellietverbinding, alsook naar alle waarschijnlijkheid met je sim/credit card die zit ingebouwd in je computer/gsm en niet kan verbinden met een overbelast netwerk, moeten zien op te lossen.. phew, ziet u, ik ben er zelf haast buiten adem van... En dan hebben we ’t nog niet gehad over alle mogelijke spin-offs en nieuwe markten voor creative directors en art eugh dinges...

Niemand durft het luidop te zeggen, maar ik geef het u op een blaadje : mobiele televisie zal onze welvaartstaat redden. Dàt en de immigratie – maar da’s een ander verhaal. We gaan om te beginnen allemaal slimmer worden, omdat die meerdewaardezoeker in ons nu eindelijk eens niet het voetbal zal moeten ondergaan en de topsporter in ons niet langer nichterig hoeft in te zoomen op een cultuurkanaal. Oudere mensen – zeker zij die aan Alzheimer lijden – zullen heel blij zijn met de mogelijkheid tot video-on-demand, als ze tenminste nog weten waarvoor alle knopjes dienen. Natuurlijk, het blijft de vraag of zij die nooit geleerd hebben een videorecorder te programmeren – vrouwen vooral heb ik mij laten vertellen, maar dat moet haast een leugen zijn want ik kan het evenmin - met de toekomstige geïntegreerde technologie overweg zullen kunnen (stel u voor, televisie in videorecorder in computer in rekenmachien in telefoon in broekzak). Voor sociaal achtergestelden is nét die integratie dan weer een bonus, gezien zij hun budgetbegeleiders voortaan slechts zullen moeten overtuigen van de aankoop van één toestel ! Het kan niet anders of de wereld moet erop vooruitgaan. Marktleider Pearl Vision verwacht een explosieve groei op het stuk van multifocale lenzen; en het gerucht doet de ronde dat het Ministerie van Volksgezondheid nauw betrokken zal worden bij het Maduf project. Dames en heren, dit wordt waarlijk een hoogvlieger !

De vorige belofte in de categorie wereldrevolutie heeft het er evenwel minder goed van af gebracht. Het zogenaamde multimedia messaging (mms) is om de één of andere reden nooit van de grond gekomen, maar dat verwondert mij niet half zo veel als dat ringtones zijn uitgegroeid tot hét grote commerciële succes van het mobiele telefonie gebeuren. (Mooi trouwens, vindt u niet, dat ‘gebeuren’... Verkopers houden van dat woord ‘gebeuren’... want het bekt zo mooi en zeker in ’t Westvlaams, waar het een extra sociale dimensie krijgt : in één adem het appèl aan de geburen en da’s voor een beetje Vlaming altijd een reden om in de portemonnee te tasten, bing. Qua verborgen verleiders, zeg nu zelf). In alle geval, als ringtones een succes zijn, dan is de kans groot dat ook die mobiele televisie een mega hit wordt. Ik heb er lang mijn hoofd over gebroken, maar uiteindelijk heb ik besloten : niemand zit er op te wachten, da’s de sleutel tot succes en mag gerust de Eerste Wet van het laat-kapitalisme worden genoemd. We staan aan de vooravond van de ware luxe. Geen taalvaardigheid meer nodig, geen kapbeurt nu en dan, zelfs geen douche. We mogen voortaan ongegeneerd uit onze bek stinken en lichaamsverzorging achterwege laten, want onze gsm zal onze persoonlijkheid emaneren, via de programma’s en reality shows die wij erop inladen. Heerlijk vooruitzicht. De geluiden en lichtflitsen die uit ons gaan lekken, affirmeren wie wij zijn, en vooral hoe gelukzalig verschillend wij zijn van al die anderen die op hun beurt ruis lopen te druppen... Doe maar al uw botjes aan, het wordt nog spetterend !

Hèhè... genoeg gelachen zeker ? Is er werkelijk één lichtpunt aan deze twijfelachtige ontwikkeling ? Hebben wij werkelijk de behoefte om voortdurend te worden doordrongen van andersmans slechte smaak en dubieuze gevoel voor kwaliteit ? Ik denk het niet. Maar ik ben optimistisch. TV op je mobieltje, wie wordt er wel een diepgaande transformatie van de stedelijke ruimte doorgevoerd, want mogen we eindelijk die afzichtelijke schotelantennes naar beneden halen ! En voorts, het gaat tenslotte over televisie, en dat staat bijna synoniem voor immobiliteit. De befaamde couchpotatoe zal nu wellicht een beetje moeten opschuiven in z’n luie zetel en plaats maken voor de rest van de familie, want voortaan zal iedereen gezellig samen elk aan z’n mini-schermpje zal gekluisterd zitten...

Minder volk op straat, meer vrede zeg ik altijd.

weblinks :
http://www.ibbt.be/site/index.php?id=200&L=1
http://www.3gsmworldcongress.com/

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home